UNIT Atelier

Als deelnemer van het atelier ben je bezig met activiteiten waardoor je zowel jouw beeldend vermogen als jouw persoonlijke vaardigheden  verder ontwikkelt. Dit kan zijn aan de hand van  opdrachten van de professionele kunstenaars, vormgevers en begeleiders van het UNIT Atelier. Ook kun je zelfstandig aan eigen opdrachten en doelen werken die jij jezelf hebt gegeven. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld: het leren maken van een zelfportret met acrylverf, het leren maken van portretfoto’s of het leren bewerken van digitaal beeldmateriaal met behulp van Photoshop, het schrijven van een sollicitatiebrief, het leren presenteren van jouw werk.  Tevens  werk je aan jouw zelfredzaamheid, zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid.

Er kan ook gewerkt worden aan opdrachten van externe opdrachtgevers. De externe opdrachten komen meestal via de UNIT Winkel binnen. Particulieren of organisaties hebben een concrete opdracht waar op het atelier aan gewerkt kan worden. Dit zijn opdrachten zoals bijvoorbeeld het naschilderen van een foto, het ontwerpen van een flyer of affiche, het inrichten van een expositie, het modelleren van 3D objecten  of  het maken van een foto of fotoreportage.

Tijdens de activiteiten die gericht zijn op de ontwikkeling van jouw beeldend vermogen ben jij als deelnemer van het atelier bezig met onderzoeken, met experimenteren, met techniek en verbeelden. Daarmee ontwikkel je jouw beeldende kwaliteiten, persoonlijke creativiteit, eigen beeldtaal en vaktechnische vaardigheden.

Op het UNIT Atelier is er altijd ruimte om met je mee te denken waar jij naar toe zou willen werken. Een stap naar betaald werk,  vrijwilligerswerk of een opleiding is voor sommigen een te grote stap waarbij  we ondersteuning kunnen bieden zodat deze stap makkelijker voor je wordt zodat je uiteindelijk gaat doen waar jij je goed bij voelt.

Naast het individueel beeldend werken werk je ook samen aan opdrachten. Zo bespreek je onder meer hoe je samen een bepaalde opdracht wilt aanpakken en verdeel je taken. Het presenteren van eigen werk, maar ook van producten die door samenwerking tot stand zijn gekomen is vaak spannend en vragen om bepaalde communicatieve vaardigheden. Daarbij is het voor het UNIT Atelier ook belangrijk dat je actief meedenkt en meewerkt aan het aanleveren van beeldend werk voor de UNIT Winkel.

Logboek en Portfolio
Voor deelnemers die naar een kunstvakopleiding willen is het van belang dat zij hun individuele doelen en ontwikkelingen van vaardigheden registreren in een persoonlijk logboek. Dit is een (digitaal) boek waarin je in woord en beeld beschrijft waaraan je gewerkt hebt tijdens atelieruren .

Deze deelnemers werken ook aan een persoonlijk digitaal ‘showportfolio’ waarin proces en resultaten van beeldende opdrachten (reproducties) zijn opgenomen. Dit is voor henzelf, maar zeker ook voor derden van belang, zoals bijvoorbeeld voor een toelatingscommissie van een kunstacademie.